Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

AFC Ajax

Ajax är en av de största och mest populära klubbarna i Europa. Ajax är den klart mest framgångsrika klubben i Holland med 29 ligatitlar, 16 cuptitlar och fyra gånger segrare av Champions League. Men det är inte bara succén på plan som gjort klubben så populär.

En speciellt attraktiv spelstil kallat för Ajax-modellen samt en djupgående satsning på egna talanger har gjort att klubben fått många fans världen över. Inte minst i Sverige där intresset för Ajax också präglats av de svenskar som varit där, Inge Danielsson, Peter Larsson, Stefan Pettersson och inte minst Zlatan Ibrahimovic.

Klubben grundades på ett café vid en realskola i Amsterdam av några studenter 1893. Först hette klubben Unionen, men ett år efter grundandet ansåg ungdomarna att namnet Ajax, krigaren från den grekiska mytologin, lät mycket häftigare. Men åsikterna om klubben gick isär och den lades ned något år för att återstartas 18 mars 1900.

Ajax var dock inbget storlag från början utan hade bara vunnit ligan två gånger fram till 1930-talet. Det var då klubben inledde sin storhetstid som har hållit i sig ända fram till i dag med vissa svackor. Med sex regionala och fem nationella titlar under 30-talet hade Ajax tagit över som Hollands bästa klubblag.

Under 1940- och 1950-talet utgjorde Feyenoord och PSV Endhoven ett starkt hot mot Ajax, men under slutet av 60-talet tog Ajax tillbaka initiativet. Det var då Johann Cruyff slog igenom och gjorde Ajax till ett av världens bästa lag. Ajax vann nämligen Champions League (dåvarande Europacupen) tre år i rad, 1971-73. Inte nog med det vann Ajax även Världscupen 1972 och Supercupen 1972 och 1973.

Spelarna från Ajax bildade också stommen i det holländska lag som vid VM 1974 tog silver. Förutom Cruyff var Johan Neeskens och Arie Haan två nyckelspelare i det lag som kallades för de 12 apostlarna och som spelade en beundransvärd totalfotboll utifrån spelsystemet 3-4-3.

Men efter 1974 lämnade många tongivande spelare Ajax, och klubben var därmed inte lika slagkraftigt längre. I stället för att värva ersättare till dessa valde man att bygga ut en enorm ungdomssektion som skulle visa sig ge effekt på lång sikt. En av de spelare som kom upp och slog igenom under 1980-talet var Marco van Basten. Han såg till att klubben vann Cupvinnarcupen 1987 innan han försvann till Milan.

När Ajax sedan vann Uefacupen 1992 sållade man sig till den kvartett som vunnit alla de tre Eruopacuperna. Övriga lag att ha lyckats med den bedriften är Bayern München, Juventus och Barcelona. Ajax var mycket starka under 1990-talet då man vann ligan fem gånger och hade byggt upp ett nytt storlag med spelare som Clarence Seedorf, Edgar Davids, Frank Rijkaard samt bröderna Frank och Ronald de Boer.

Men i och med att de holländska klubbarna hamnat på efterkälken mot de andra storligorna i Europa blev det allt svårare för Ajax att hålla kvar sina stjärnor under en längre tid. Klubben har därmed satt i system att värva unga lovande talanger och sedan sälja dem för dyrare pengar, ett exempel på en sådan affär var värvningen av Zlatan Ibrahimovic år 2001.

2000-talet är på väg att bli Ajax sämsta decennium sedan 1950-talet eftersom klubben bara vunnit ligan två gånger fram till i dag och inte varit i närheten av att vinna någon stor Europatitel. PSV Eindhoven har snuvat Ajax på ligasegern två år i rad.

Nu har Ajax har ett nytt spännande lag på gång nu med spelare som Urby Emanuelson, Luis Suarez och målsprutan Klaas Jan Huntelaar, samt svenskarna Rasmus Lindgren och Kennedy Bakircioglu. Klubben tränas av den förre storspelaren Marco van Basten.