Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

FC Barcelona

FC Barcelona är en av världens mest framgångsrika och populäraste klubbar. De har vunnit La Liga 18 gånger och den spanska cupen, Copa del Rey, 24 gånger. De har även vunnit samtliga fyra europeiska cuperna minst en gång, därav Champions League två gånger. De har faktiskt varit med och spelat i Europa varenda år sedan Europaspelet drog i gång på slutet av 1950-talet. Den enda klubbtitel som de saknar är Värlsmästerskapet för klubblag.

FC Barcelona grundades den 29 november 1899 och blev snabbt framgångsrikt i de olika fotbollscuperna. När första ligan drog igång 1928 var det också Barcelona som senare under våren stod som slutsegrare.

Då Barcelona och Real Madrid ofta varit stora dominanter inom spansk fotboll har de båda storklubbarna fått många ihemska supportrar från andra städer. Klubbsymptatin var tidigare starkt politiskt förankrad och är det för många än i dag.

Barcelona är nämligen Kataloniens huvudstad och en del katalaner kopplar ofta samman Real Madrid med fascisten Francisco Franco som under sin tid som ledare efter spanska inbörderskriget 1939 förtryckte bland annat folk från Katalonien. Hatet mot huvudstaden har spätt på konflikten mellan fotbollslagen Barcelona och Real Madrid.

Barcelona har fått många fans även utanför Spanien. Troligtvis på grund av att laget alltid haft som mål att spela offensiv och underhållande fotboll.

Även om laget vann första säsongen 1929 dröjde det till 1950-talet innan Barcelonas första storhetstid inträffade. Då anfördes laget av ungrarna Ladislao Kubala, Sandor Kocsis och Zoltan Czibor. Kubala och Kocsis tillhörde två av världens absolut främsta fotbollsspelare på den tiden.

Decennierna därefter fick Barcelona länge spela andrafiolen bakom Real Madrid trots att man hade spelare som Johann Cruyff och Diego Maradona, den unge argentinaren var dock länge skadad och såldes vidare till Napoli.

I början av 1990-talet kom nästa storhetstid för Barcelona. 1991-94 vann klubbens spanska ligan fyra år i rad och tog samtidigt hem Champions League för första gången. Johann Cruyff var under den här perioden tillbaka i klubben, den här gången som tränare. Tongivande spelare i laget var Ronald Koeman, Hristo Stoichkov, Michael Laudrup och Romario.

Barcelona fortsatte att vara starka under 1990-talet, men då lagets stjärna Luis Figo sommaren 2000 gjorde det omöjliga genom att gå till rivalen Real Madrid var det även ett styrkebevis på att Real Madrid hade tagit tillbaka taktpinnen.

Men Barcelona kom tillbaka och vann ligan 2005 och 2006. Samma år vann även Barcelona Champions League för andra gången sedan Henrik Larsson spelat fram till båda målen då Arsenal besegrades med 2-1. Förutom ”Henke” fanns spelare som Ronaldinho, Samuel Eto´o, Xavi, Andrés Iniesta, Carles Puyol och Deco i truppen.

Säsongen därefter, som för övrigt var första gången som Barcelona hade reklam på matchtröjorna, blev dock ett misslyckande. För att ta tillbaka initiativet i La Liga värvade då Barcelona Thierry Henry och fyra andra spelare för totalt 650 miljoner kronor. Men inte heller det gav någon effekt då Barcelona slutade på tredje plats. Följderna blev att Frank Rijkaard fick avgå som tränare och han ersattes av Josep Guardiola. Nu hoppas klubben mycket på unga duon Lionel Messi och Bojan Krkic.