Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Champions League

Den prestigefyllda turneringen har sitt ursprung säsongen 1955/56 då Europacupen för mästarlag drogs igång. Det var en journalist på den franska tidningen L´Equipe som föreslog idén och han fick genast gehör. Real Madrid var ett mycket starkt lag under denna period och man tog hem segern i Europacupen de fem första åren.

På den tiden fanns det inget gruppspel utan det var utslagsmatcher från börjar där klubbarna mötte varandra hemma och borta. Endast vinnarna från respektive liga fick vara med.

1992/93 bytte Europacupen hamn till Champions League. Olympique Marsielle blev historiska mästare genom att besegra Milan i den förta finalen.

Real Madrid tog hem titeln då fem första åren, Europacupen för mästarlag

1992/93 bytte den namn till Champions League, då vann Olympique Marseille finalen över Milan. Några större förändringar på utformningen av cupen gjorde dock inte namnbytet.

Däremot skapades den välkända Champions League-hymnen vid denna tidpunkt. Den tre minuter långa versen spelas upp inför varje match på arenan liksom i början och i slutet av varje tv-sändning. Hymnen är baserad på en av Händels melodier i Kröninghymnerna. Tony Britten har skrivit texten, och hymnen har aldrig släppts kommersiellt.

Den största förändringen av Champions League gjordes inför säsongen 1997/98. Då var det inte enbart mästarlagen från varje liga som fick delta. De stora ligorna fick ha med fyra klubbar eftersom det ansågs höja kvaliteten på turneringen med fler bra lag och istället låta mästarlagen från de mindre ligorna kvala in till turneringen.

Men detta är inget som är hugget i sten. Allting baseras på Uefas rankingsystem över hur bra varje ligas klubbar presterat i Europa. Skulle exempelvis lag från allsvenskan göra bra i från sig i Champions League kan det leda till fler platser i turneringen. De 15 högst rankade ligorna i Europa har nämligen två platser till Champions League.

Sedan 2005 gäller att det laget som vinner Champions League har en plats garanterat i nästa års upplaga. Fram till i dag har även formatet för turneringen ändrats en hel del. Sedan 2003 består Champions League av två gruppspel som sedan följs av ett slutspel. Finalen avgörs i en enda match och spelas på neutral plan. Förändringar planeras också till 2009/10 då mästarlag från de sämre ligorna ska få en något lättare väg in till huvudturneringen.

Barcelona, Manchester United och Porto är de lag som spelat i Champions League flest gånger, femton var. Real Madrid har vunnit Champions League (även Europacupen medräknat) 9 gånger. På andra plats kommer Milan med sju segrar. Liverpool, Ajax och Bayern München delar tredjeplatsen med fyra segrar var. Den bästa svenska placeringen är från 1979 då Malmö FF tog sig till final.