Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Chelsea

Chelsea är enligt många beviset på att det går att köpa ett lag till framgång. Innan Roman Abramotitj köpte klubben 2004 hade Chelsea bara vunnit ligan en gång (1955). De femsenaste säsongerna har Chelsea slutat 2:a, 1:a, 1:a, 2:a, 2:a. Våren 2008 nådde klubben även finalen i Champions League för första gången.

Vad är det då för klubb som den ryske oljemiljardären har köpt? Den bildades 1905 av två män på en pub som diskuterade vad det skulle göra av fotbollsarenan Stamford Bridge de precis hade köpt eftersom de hade som mål att förändra arenan och bygga den enligt deras egna visioner. De erbjöd först Fulham att spela där, men de tyckte det var för dyr hyra, och då valde männen att starta en egen klubb under namnet Chelsea FC.

Men de övriga Londonklubbarna lade in veto då Chelsea ansökte om att få komma med i Football League. Några år senare fick de dock chansen att spela upp sig via division 2 och nådde snart den högsta divisionen. Men där hade laget svårt att övertyga och Chelsea åkte som en jojo mellan de två högsta divisionerna.

1955 kom till slut den efterlängtade titeln. Ligasegern innebar också att laget kunde attrahera nya unga spelare och Chelsea var en av de första klubbarna i världen som etablerade en särskild undomsakademi med lag och tränare. Detta gav effekt på lång sikt eftersom Chelsea hade en bra period i slutet av 1960-talet där de säsong för säsong var med i toppstriden utan att vinna.

Det blev dock seger 1970 i FA-cupen och äret därpå vann de Cupvinnarcupen. Stora profiler i det laget var Peter Osgood och Alan Hudson. Det flödade optimism runt Chelsea och en ombyggnad av Stamford Bridge planerades. Men under 1980-talet vände allting. Klubben fick stora ekonomiska problem och upprustningen av arenan blev bara halvfärdig.

Säsongen 1982/83 var Chelsea ytterst nära att åka ned till division 3, men slutade på 18:e plats och höll sig kvar i tvåan. Publiksnittet hade sjunkit till drygt 12 000 åskådare och klubben fick allt svårare att rekrytera nya spelare. Vändpunkten var då Ken Bates tog över klubben. Han såg till att upprustningen av Stamford Bridget blev gjord och anställde tränare som Glenn Hoddle och Gianluca Vialli som kunde locka till sig bra spelare.

Vialli gjorde stor succé i Chelsea under slutet av 1990-talet då han under sina första fyra månader hade gjort Chelsea till mästare i FA-cupen, ligacupen och den europiska supercupen. Spelare som Mark Hughes, Gianfranco Zola och Dennis Wise var tongivande i laget. Vialli hamnade sedan i konflikt med Ken Bates och ersattes av Claudio Ranieri som såg till att Chelsea var med strax bakom tätlagen i Premier League.

2004 gjorde sedan den största affären i engelsk klubbfotboll då ryssen Roman Abramovitj köpte upp Chelsea. Då dög det inte längre med att komma fyra eller femma i ligan. Chelsea skulle vinna och för att lyckas med detta pumpade Abramovitj in cirka 1 miljard i kronor på spelarförvärv inför varje säsong och han anställde José Mourinho som tränare. Den portugisiske tränaren vann direkt två titlar och gjorde Chelsea snabbt till ett storlag både i Premier League och ute i Europa. Inför säsongen 2007/08 var exempelvis Chelsea första-seedat i Champions League. Under hösten 2008 bröt Liverpool Chelseas svit på 86 raka hemmamatcher utan förlust.

I dag tränas Chelsea av en annan portugis, Luis Felipe Scolari. Stora profiler i dagens trupp är Frank Lampard, John Terry, Didier Drogba, Deco, Michael Ballack och Joe Cole.