Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Damfotboll i Europa

Damfotbollen hamnar ibland i skymundan för herrarna, men det finns en hel del olika turneringar och händelser som är stora inom sporten. Här nedanför introducerar vi dig till några av dessa.

Champions League för damer
Den mycket kända turneringen Champions League finns inte bara för herrar, utan sedan 2009 finns det även en liga för damerna. Här samlas de bästa klubblagen från Europa för att göra upp om vilket lag som är bäst. Tävlingen i sig har dock funnits sedan 2001, men gick då under namnet UEFA Women's Cup. Tävlingen pågår från augusti till maj och inkluderar vinnarna av varje deltagande lands egna damfotbollsliga (i Sveriges fall Damallsvenskan), samt de andraplacerade lagen från de åtta bästa nationerna. Det svenska damlag som det gått bäst för i tävlingen är Umeå IK, som tagit sig till final fem gånger. Två av dessa har de vunnit, men det lag med flest Champions League-titlar är tyska FFC Frankfurt.

Dam fotbolls-EM
Precis som för Europas herrlandslag så finns det ett mästerskap där ländernas kvinnliga landslag gör upp mot varandra. Dam-EM spelas precis som för herrarna vart fjärde år och sker alltid året efter att herrarna har spelat sin turnering. Dock är värdnationen inte densamma, utan detta skiljer sig åt. Senast damlandslagen möttes i denna turnering var 2013, då den gick av stapeln i Sverige. Högst upp på pallen stod då Tyskland, som plockat hem majoriteten av alla guld under åren. Nästa EM spelas 2017 och då är de Holland som står som värd.

Dam fotbolls-VM
Även på interkontinental nivå så möts damernas landslag var fjärde år. Detta sker under dam-VM som spelas året efter herrarnas turnering. Under sommaren 2015 spelas VM i Kanada och Sverige är där ett av de deltagande länderna. För att få en plats i mästerskapet får lagen spela ett kval mot andra europeiska nationer, för att man ska kunna utse vilka lag som får spela i VM. Varje världsdel har ett visst antal platser att fylla och dessa platser är väldigt eftertraktade. De europeiska lagen är över lag väldigt duktiga och det har under åren gått mycket bra för dem i dessa spel.