Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Borussia Dortumund

Dortmund är en av världens största klubbar om man ser till antalet fans. Klubben har under en längre tid haft ett publiksnitt på 76 000 hemma på Westfalenstadion. Meritmässigt har klubben inte lika mycket att skryta med. Förutom en stark sejour under 1950-talet och 1990-talet har klubben legat strax bakom de sörsta klubbarna som Bayern München, Hamburg och Borussia Mönchengladbach.

Dortmund har även haft stora ekonomiska problem under åren, men vi tar det hela från början. Ballspielverein Borussia 09 Dortumund grundades den 19 december 1909. Efter drygt tio år hade klubben tagit sig upp till toppen av den regionala ligan i Ruhrområdet. Klubben hade dock svårt att vinna mästerskapet eftersom konkurrenten Schalke 04 var för starkt. Därefter har derbyna mellan Dortmund och Schalke 04 varit ett av de hetaste inom tysk fotboll.

Men Dortmund skulle till slut ta över som största klubb i västra Tyskland. 1956 blev man tyska ligamästare för första gången och tio år senare blev man det första tyska laget att vinna en europeisk cup då man vann Cupvinnarcupen. Lothar Emmerich och Siegfried Held tillhörde stjärnorna i det laget.

1963 startades Bundesliga och Dortmund var det laget som gjorde det historiskt första målet i ligan. Dortmund var ofta med i toppen av den nya sammanslagna högstadivisionen, men räckte inte till mot de andra storlagen Bayern München och Borussia Mönchengladbach som lade beslag på de stora titlarna.

Med brist på framgångar och efter att ha misslyckats med en hel del värvningar började det gå ekonomiskt dåligt för Dortmund. Trots att ingen annan klubb drog in lika mycket i publikintäkter hamnade klubben på ruinens brant i början av 1980-talet. Men en grov sanering av ekonomin gjordes och när klubben något överraskande vann tyska cupen 1989 blev det vändpunkten.

1991 anställde klubben Ottmar Hitzfeld och han skulle föra in klubben i dess bästa period hittills. Med spelare som Jürgen Kohler, Andreas Möller och Matthias Sammer blev Dortmund på nytt ett storlag som var den enda klubben som lyckades bryta Bayern Münchens dominans. 1995 och 1996 vann Dortmund nämligen både ligan och cupen samma år. 1996 vann Dortmund även Champions League efter att ha besgrat Juventus i finalen på Olympiastadion i München med 3-1.

1997 lämnade Hitzfeld klubben för att ta över Bayern München, och det ledde till att Dortmund tappade allting. Både spelare och tränare byttes ut med jämna mellanrum. Till slut tog Matthias Sammer över tränarskapet och han lyckades föra klubben till ligatiteln 2002 och samtidigt nå finalen i Uefacupen. Nyckelspelare i det laget var Jens Lehmann, Christoph Metzelder och Jan Koller.

Men detta var ett undantagsår. Dortmund värvade dyra spelare för att ta sig tillbaka till toppen, men hamnade i en ännu värre ekonomisk kris än den under 80-talet. Klubben har flera hundra miljoner kronor i skulder och säsongen 2007/08 hamnade klubben på 13:e plats, vilket var klubbens sämsta på mycket länge. Efter den säsongen tog Jürgen Klopp över som tränare och nyckelspelare i dagens lag är Sebastian Kehl, Alexander Frei och Robert Kovac.