Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Feyenoord

Klubben är tillsammans med Ajax och PSV Eindhoven det lag som dominerat holländsk klubbfotboll. Men med 14 ligaguld, 11 inhemska cupguld och 3 Europatitlar ligger Feyenoord en bit efter de andra två lagen.

Feyenoord grundades den 19 juli 1908 av arbetare i stadsdelen Feijenoord i Rotterdam. Därifrån har klubben fått sitt namn, men 1973 ändrades ij till ett y eftersom folk utanför Holland hade svårt att uttala klubbnamnet. Feyeenord har ofta haft prägeln av att vara en arbetarklubb. Klubben var länge lillebror till den betydligt starkare klubben Sparta Rotterdam. Men detta skulle ändras.

1921 tog sig Feyenoord upp till högsta divisionen och tre år senare hade klubben bärgat sin första ligatitel. 1928 var det dags för klubben att fira sitt andra ligaguld och däremellan tog de över som dominanter i den regionala ligan. Men det skulle dröja till 1960-talet innan klubbens storhetstid kom.

Klubben bärgade sin sjätte ligatitel 1961 och spelat fartfylld och offensiv fotboll. Bland annat besegrades Ajax med 9-5 på väg mot guldet, och eftersom Ajax var Feyenoords största konkurrent är denna seger ett historiskt ögonblick för klubben. Även IFK Göteborg fick känna på Feyenoords styrka då holländarna vann på hemmaplan i Uefacupen med 8-2. 1965 och 1969 vann Feyenoord dubbeln, det vill säga både ligan och den inhemska cupen samma år.

1970 blev Feyenoord det första holländska laget att vinna Champions League (dåvarande Europacupen). I finalen väntade Milan på deras hemmaarena San Siro. Efter 1-1 vid full tid klev svenske anfallaren Ove Kindvall fram och avgjorde matchen.

1973 var Feyenoord på nytt banbrytare inom holländsk fotboll, då man som första klubb från landet även vann Uefacupen. I finalen besegrades Tottenham. 1984 var det dags för Feyenoord att vinna dubbeln för tredje gången och stjärnan i laget hette Ruud Gullit. Även Johan Cruyff spelade en kort sejour i klubben sedan han lämnat Ajax.

Därefter har det endast blivit två ligatitlar och klubben har tappat gentemot Ajax och PSV Eindhoven. 2002 var dock ett stort år för klubben. Klubben vann då Uefacupen efter att ha besegrat Dortmund i finalen med 3-2. Pierre van Hooijdonk var den stora stjärnan i laget, men även Johan Elmander fanns med i truppen.

De senaste säsongerna har gått riktigt trögt för Feyenoord som slutade på sjunde plats 2007 och sjätte plats 2008. Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay och Jon Dahl Tomasson är stjärnorna i dagens trupp som firar 100-årsjubileum och som tränas av Gertjan Verbeek. Just nu planeras bygget över en ny arena som ska stå klar 2016 och som ska rymma över 100 000 åskådare.