Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

FC Groningen

Svenskkolonin är inte någon av de största klubbarna i Holland rent historiskt. Föreningen bildades så sent som den 16 juni 1971 och har aldrig vunnit någon stor titel. Men klubben har med jämna mellanrum haft ett par framgångsperioder, och är just ni inne i sin starkaste period hittills.

Det var Groninger Voetbal en Atletik Vereniging, GVAV, som 1971 beslutade att kopplas loss fotbollen från deras organisation och istället bilda en fristående fotbollsförening som gick under namnet FC Groningen. Räknar man in GVAV:s placeringar inom den holländska fotbollen tillsammans med FC Groningens hamnar klubben på sjunde plats i den holländska maratontabellen

Klubben hade sin första glansperiod under 1980-talet då klubben bland annat nådde Europaspel för första gången år 1983. Stora spelare i det laget var bröderna Ronald och Erwin Koeman samt mittfältaren Jan van Dijk. Efter fler topplaceringar i ligan fick klubben pröva på spel i Europa flera år i rad, oftast i Intertotocupen, men den bästa placeringen hittills i dessa sammanhang är en åttondelsfinal.

Bästa placeringen i Eridivisie var 1991 då klubben slutade på tredje plats. Därefter gick det trögare och klubben var även nere i division 1 två säsonger runt milleniumskiftet innan de tog sig tillbaka.

Efter ett par år som mittenlag kom vändningen 2005. Då stod även den nya arenan klar. Tidigare spelade klubben på Oosterpark Stadion som rymde 12 500 åskådare. Nu spelar de på Euroborg Stadion som rymmer 22 000 åskådare och säsongen 2007/08 hade klubben ett publiksnitt på nästan 20 000.

Andra säsongen på den nya arenan blev en stor succé. Klubben slutade på femte plats, men efter ett lyckat playoff-kval kvalificerade sig FC Groningen för Champions League för första gången. Där blev dock klubben utslaget i kvalspelet och fick spela i Uefacupen istället där det dock blev respass direkt.

Säsongen därpå blev det på nytt spel i Uefacupen. Men återigen blev laget utslaget i första rundan, den här gången av Fiorentina som tog sig vidare efter straffsparkar.

FC Groningen har med åren blivit en riktigt stor svenskkoloni. Det började med Jan Nordström på 70-talet. Därefter spelade Mathias Rosén fyra säsonger i klubben under 90-talet. Men den stora svenskinvationen har pågått under 2000-talet. Magnus ”Ölme” Johansson, Mathias Florén och Rasmus Lindgren nar nyligen avslutat framgångsrika sejourer i klubben. Dagens svenskar är Fredrik Stenman, Andreas Granqvist, Petter Andersson och Marcus Berg.

Berg gjorde stor succé direkt sedan han värvats för 38 miljoner kronor från IFK Göteborg till Groningen sommaren 2007. Under sin första säsong i klubben gjorde han 15 mål på 25 matcher och i början på sin andra säsong i klubben noterades han för 6 mål på 7 matcher.

Förutom svenskarna är Paul Matthijs och Jevgeni Levtjenko profiler i dagens FC Groningen.