Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Juventus

Då både Milan och Inter drabbades av problem titt som tätt var Juventus runt milleniumskiftet Italiens mest framgångsrika lag. Den svartvita maskinen malde ned allt mostånd och vann flera ligatitlar i rad. Även rent historiskt är Juventus Italiens storlag nummer ett. Laget har vunnit 27 ligatitlar, vilket man är överlägsen etta med, och laget har även vunnit den italienska cupen nio gånger, vilket inget annat lag överträffat.

Annan smickrande statistik för Juventus är att de som enda klubb i världen vunnit samtliga turneringar de ställt upp i någon gång. De är även en av fyra klubbar som vunnit ett europeiskt Grand Slam, det vill säga titlar från de tre stora Europacuperna, Champions League, Uefacupen samt Cupvinnarcupen.

Den framgångsrika klubben från Turin, Juventus FC, bildades i november 1897 av några studenter. Det är även därifrån som namnet härstammar eftersom Juventus kallas för Juve vilket betyder ungdom. Men med årens lopp har denna ungdom blivit äldre och Juventus kallas numer även för Den gamla damen och Bianconeri.

Juventus hade dock svårt att övertyga inledningsvis och det skulle dröja till 1920-talet då ägarna till Fiat, familjen Agnelli, tog över klubben och gjorde den framgångsrik. Från 1931 och framåt vann klubben Serie A fem år i rad. I Europaspelet gick det dock trögare och det skulle dröja fram till 1977 innan klubben kunde stoltsera med en Europatitel, då de vann Uefacupen. Juventus har även vunnit Champions League två gånger, 1985 och 1996.

Klubben var väldigt framgångsrik under 80-talet och det var även då man fick sin andra stjärna på klubbmärket efter att ha uppnått 20 Serie A-titlar. Michel Platini var klubbens största stjärna under denna period. 1990 flyttade klubben in på Stadio delle Alpi som byggdes för fotbolls-VM samma år.

Juventus hade det dock trögt i början av 1990-talet och det skulle dröja tills Marcello Lippi tog över som tränare i klubben 1994 innan laget hittade tillbaka till vinnarspåret. Då fanns spelare som Zinedine Zidane och Filippo Inzaghi i klubben. I början av 2000-talet återvände Lippi till Juventus efter ett kortare uppehåll och värvade då spelare som Gianluigi Buffon, David Trezeguet och Pavel Nedved. Även Alessandro del Piero fanns i klubben och Juventus tog två raka Serie A-titlar 2002 och 2003.

Därefter sålde klubben bland annat Zinedine Zidane till Real Madrid för rekordsumman 725 miljoner kronor. Även Lippi l ämnade klubben, men dödsstöten kom 2006. Då drogs Juventus in i den stora mutskandalen och eftersom klubben ansågs ha varit mest drivande degraderades klubben till Serie B och ligatitlarna från 2005 och 2006 ströks. Juventus tog sig dock genast tillbaka till Serie A och vid återkomsten slutade de på tredje plats. Mycket på grund av att flera av nyckelspelarna valde att stanna i klubben trots nedflyttningen.

Därför bör det inte ta allt för lång tid för Juventus att bygga upp ett nytt storlag nu när de har tagit sig ur kaoset och laget kan mycket väl ta sin första ligatitel sedan 2003 inom de närmsta åren. I dagens trupp finns svenskar som Olof Mellberg och Albin Ekdal. Men det är Buffon, Del Piero, Nedved och Trezeguet som fortfarande är de stora stjärnorna.