Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

La Liga - Spanska ligan

Den spanska ligan sägs av många bedömare vara den bästa eftersom det spelas så bra fotboll. Bottenlagen backar inte hem som i många andra ligor utan bjuder upp till match med teknisk skicklig fotboll. Därför uppfattas La Liga, eller Primera Division som den egentligen heter, mycket jämnare än de övriga storligorna i Europa. Men det finns statistik som talar emot det.

Sedan första ligamästarna korades 1929 har endast nio olika lag stått som slutsegrare av La Liga, vilket exempelvis är betydligt färre lag än i England och Italien. Totalt har 58 lag någon gång tillhört La Liga. Barcelona vann 1929 med Real Madrid som tvåa, och det är just dessa två lag som dominerat spansk klubbfotboll under de senaste 60 åren.

Real Madrid har vunnit flest ligatitlar, 31 stycken. Barcelona är tvåa med 18. Athletic Madrid är trea med nio ligatitlar. Tillsammans med Athletic Bilbao har Barcelona och Real Madrid aldrig åkt ur den högsta divisionen. De sju övriga klubbarna som var med första säsongen 1928/29 var Real Sociedad, Arenas Club de Getxo, Real Union, Athletic Madrid, Espanyol, CE Europa och Racing Santander.

De fyra bästa lagen kvalificerar sig för Champions League medan femman och sexan tillsammans med de spanska cupvinnarna, Copa del Rey, är klara för Uefacupen. De tre sämst placerade lagen degraderas till division 2, Segunda Division. För att separera lagen åt utgår man först och främst från inbördes möten, därefter målskillnad för hela säsongen.

De spanska klubblagen har ofta varit framgångsrika i Europa och därför har La Liga under större delen av 2000-talet rankats som den bästa fotbollsligan i Europa. År 2008 har dock den spanska högstadivisionen blivit passerat av engelska Premier League.

Många unga fotbollstalanger från Sydamerika brukar börja sin karriär i Spanien eftersom kulturskillnaden där inte är så stor. Därför har de sämre lagen i Spanien kunnat värva heta löften från främst Brasilien och Argentina som de mindre klubbarna i England, Tyskland och Italien inte kunnat drömma om.

Spansk fotboll sänds i Sverige via TV4:s olika kanaler. Den hetaste matchen är givetvis mötet mellan Barcelona och Real Madrid. Cirka 250 miljoner tv-tittare runt om i världen brukar följa El Clasico.