Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Ligue 1 - Franska ligan

På senare år har franska fotbollsligan fått allt mer uppmärksamhet. Premier League sägs vara den största fotbollsligan i världen just med tanke på de mängder pengar som ligan omsätter årligen. Det har gjort att andra ligor har kommit lite i undanskymd. Den franska ligan som kallas Ligue 1 fick ett stort genomslag framförallt i Sverige när Zlatan Ibrahimovic signade på ett kontrakt för Paris Saint-Germain.

Klubben bestämde sig för att göra en hårdsatsning och köpa in flera dyra och exklusiva spelare. Detta med förhoppningar att vinna ligan och även locka till sig supportrar från världens alla hörn. Ligan har funnits sedan årtalen 1932 - 1933 och det lag som har vunnit ligan flest gånger är AS Saint-Étienne, med totalt tio segrar. Antal deltagande lag har under åren varierat mellan 18 - 20 lag och totalt är det 38 omgångar som spelas. Detta menas att lagen möter varandra två gånger, en hemma och en borta.

De lag som kommer etta och tvåa i serien blir direktkvalificerade till Champions League medan det tredje får spela om en plats. Fyran i ligan får spela i Europe League vilket gör att det är precis som Allsvenskan. Några andra välkända lag som spelar i ligan förutom Paris Saint-Germain är bland annat Lyon och Marseille.