Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Nytt upplägg på EM 2020

EM-kvalet är avslutat. Tjugo nationer är klara för att spela i det speciella europamästerskapet som kommer att hållas nästa år. Det är första gången som arrangörskapet är fördelat mellan hela tolv nationer. Däremot är det tjugofyra nationer som ska göra upp om europatiteln mellan den 12 juni och 12 juli. De sista platserna kommer att delas ut i ett playoff i vår.  

   

Vårens playoff
  Det är sexton nationer som kommer att spela i playoff. De har fortfarande en chans att ta sig till EM tack vare UEFA:s nya liga Nations League. De representerar de bäst placerade nationerna från ligan som inte har tagit sig vidare till EM via kvalet. Playoff kommer att spelas i fyra grupper (A, B, C och D) och vinnaren från varje grupp får en plats. 

 

Playoff kommer att spelas mellan den 26 och 31 mars. Nationerna som kommer att delta är: Irland, Ungern, Skottland, Slovakien, Nord-Makedonien, Bulgarien, Israel, Island, Rumänien, Norge, Serbien, Kosovo, Georgien, Nordirland, Bosnien-Hercegovina och Vitryssland.   

 

Kvalificerade nationer
  Länderna som redan är klara för EM är: Finland, Belgien, Wales, Italien, Tjeckien, England, Sverige, Tyskland, Österrike, Spanien, Danmark, Ukraina, Turkiet, Frankrike, Portugal, Polen, Ryssland, Schweiz, Holland och Kroatien. 

   

Portugal är regerande Europamästare, efter att de vann finalen mot Frankrike på Stade de France i Paris 2016. De är däremot inte förhandsfavoriter att vinna igen. Enligt spelbolagens odds på fotboll är det istället Frankrike och England som har de lägsta oddsen på 5.0.   

 

De tolv värdstäderna 
EM kommer som ovannämnt att fördelas mellan tolv europeiska städer.   

 

Gruppspelen är fördelade mellan: Baku, Rom, Köpenhamn, Sankt Petersburg, Amsterdam, Bukarest, Glasgow, London, Bilbao, Dublin, Budapest och München.   

 

Åttondelsfinalerna kommer att spelas i: Bukarest, Amsterdam, Köpenhamn, Budapest, Bilbao, Dublin och Glasgow.   

 

Kvartfinalerna spelas i Rom, Baku, Sankt Petersburg och München, medan semifinalerna och finalen kommer att spelas på Wembley i London.   

 

Det nya värdskapet har både hyllats som en rolig idé samtidigt som det kan orsaka problem. Dels kan det bli svårt för de som vill se flera matcher. Det kan också bli en utmaning för spelarna som måste resa mellan olika länderna. För att få biljetter till Sveriges EM-matcher måste intressenter bli guldmedlemmar i landslagets supporterklubb. Mellan den 4 och 18 december kan medlemmar ansöka om biljetter via UEFA och i januari delas de ut baserat på medlemmarnas lojalitetspoäng.   

 

Sveriges sjunde EM
  Det är sextonde gången som EM arrangeras, men det är bara Sveriges sjunde mästerskap. Under de första åren hade det svenska herrlandslaget svårt att kvalificera sig och två gånger ställde de inte upp alls. Sveriges hittills bästa resultat är en semifinalplats från 1992 och en kvartsfinalplats från 2004.   

 

Det nuvarande landslaget är en blandning av både unga och erfarna spelare. De slutade på en andraplats i kvalgruppen efter Spanien och de har visat att de båda kan göra mål och försvara sin egen planhalva. De har goda förutsättningar för att förbättra Sveriges EM-resultat.   

   

EM 2020 kommer på många sätt att bli ett annorlunda mästerskap. Om det kommer att bli en succé återstår att se. Hur som helst kommer det att krönas en ny europamästare i herrfotboll och startfältet är öppet.