Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Premier League - Engelska ligan

Få utländska ligor har fascinerat svenska folket lika mycket som Premier League. Det hela började 1969 då Lars-Gunnar Björklund drog igång Tipsextra i SVT. I programmet sändes en fotbollsmatch från den engelska högstadivisionen under lördagseftermiddagarna. Först ut var Wolverhampton – Sunderland. Tipsextra blev väldigt populärt och lockade var tredje tv-tittare.

Många som vuxit upp med Tipsextra har även fått favoritlag i England, och då handlar det inte bara om topplagen som det är bland många andra ligor, utan även lag som ovan nämnda Wolverhampton och Sunderland har väldigt många svenska fans. Ytterligare en faktor till varför engelsk fotboll blivit så populär är att den handlar om mycket fart och kamp.

Den högsta divisionen i England döptes år 1992 till Premier League. Det blev vändpunkten för den engelska ligan som fram till dess haft väldigt låg status internationellt sett. Tidigare hette den högsta divisionen i England Football League och den startades 1888, vilket var den första fotbollsligan i världen.

Högsta divisionen innehöll då följande lag: Accrington, Aston Villa, Blackburn, Bolton, Burnley, Derby, Everton, Notts County, Preston, Stoke, West Bromwich och Wolverhampton. Preston North End blev historiskt ligamästare för första gången.

Under slutet av 1970-talet var de engelskam lagen framgångsrika ute i Europaspelet. Bland annat lade brittiska lag beslag på Champions League-titeln (dåvarande Europacupen) sex år i rad. Men engelsk fotboll upplevde trots dessa framgångar en tung period. Slitna arenor, undermåligt spel och utbredd huliganism som innebar att engelska klubbar blev avstängda i fem år från Europafotboll innebar att de engelska klubbarna hamnade på efterkälken.

1988 fick Football League 11 miljoner pund för tv-rättigheterna. 20 år senare får Premier League 2,7 miljarder pund i tv-intäkter att fördela på de 20 klubbarna som tillhör Premier League. Ökade intäkterna innebär även att arenorna kunnat rustats upp och även huliganismen har arbetats bort från arenorna.

2008 rankar Uefa Premier League som den bästa ligan i Europa. Det är första gången på 23 år som den engelska högstadivisionen fått den utmärkelsen. Men det är inte så konstigt. Säsongen 2007/08 tog sig samtliga lag från Premier League vidare till kvartsfinal i Champions League, och finalen blev en helengelsk uppgörelse mellan Manchester United och Chelsea. Mellan 2005 och 2008 har Champions League-finalerna innehållit åtminstone ett lag från England.

En anledning till detta är att klubbarna i Premier League haft betydeligt mer pengar att spendera än tidigare. Exempelvis är lönerna i England dubbelt så höga som i Italien. Drygt 1,4 miljarder pund betalar Premier League-klubbarna i årslöner tillsammans. Hemma i Sverige är det inte heller SVT som längre sänder engelsk fotboll, utan det har köpts över av betalkanalerna.

Sedan Premier League skapades 1992 är det Manchester United som varit det särklassigt mest framgånsrika laget med 10 titlar. De fyra bäst lagen i Premier League får spela i Champions League. Femman får spela i Uefacupen tillsammans med vinnarna från FA-cupen och ligacupen. De tre lägst placerade lagen åker ur Premier League till League Championship. Målskillnad separerar lag som hamnar på lika många poäng.