Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

PSV Eindhoven

PSV Eindhoven är Hollands näst mest framgångsrika lag med 21 ligatitlar, 8 gånger vinnare av den inhemska cupen samt en titel var från Champions League respektive Uefacupen. PSV har ofta räknats som nummer tre i Holland efter Ajax och Feyenoord, men har blivit starkare och starkare med åren, och under 2000-talet då både Ajax och Feyenoord haft problem har PSV Eindhoven blivit den nya dominanten inom holländska fotboll.

PSV står för Philips Sport Vereniging och bildades den 31 augusti 1913. Namnet Philips syftar på elektronikkoncernen som sponsrade klubben vid grundandet, eftersom den från början var till för arbetarna på Philips. Samtidigt byggdes en stor arena som döptes till Philips Stadion.

Liksom för de övriga storklubbarna i Holland dröjde det innan PSV Eindhoven blev ett topplag. Endast fyra ligatitlar fram 1974 säger det mesta. Men 70-talet blev en riktigt framgångsrik period för PSV då man vann ligan tre gånger och cupen två. 1978 vann man även Uefacupen efter seger i finalen mot Bastia.

Stora spelare i klubben denna period var Willy van der Kuijlen, Jan van Beveren samt bröderna Willy och René Kerkhof. PSV Eindhoven var även under denna lycksamma era en stor svenskkoloni. Torbjörn Nilsson, Ralf Edström, Peter Dahlqvist och Björn Nordqvist spelade samtliga i PSV.

Succén fortsatte då Guus Hiddink tog över som tränare 1987. Diverse ligatitlar i all ära så var den största bedriften då PSV 1988 vann Champions League (dåvarande Europacupen). I det vinnande laget fanns klasspelare som Hans van Breukelen, Ronald Koeman och Eric Gerets. I finalen besegrades Benfica efter straffläggning.

Mellan år 1986 och 1992 missade PSV Eindhoven ligatiteln en gång. Efter att Ajax sedan var tillbaka på tronen har PSV på nytt etablerat sig som det bästa laget i Holland. Under 2000-talet har klubben bara missat ligasegern säsongen 2003/04. Detta trots att många av spelarna som slagit igenom i klubben, såsom Mark van Bommel, Jefferson Farfan och Arouna Koné.

En förklaring till framgångarna är att klubben haft bra kontakter i Sydamerika och ofta lockat till sig unga talanger därifrån som sedan förädlats i klubben innan de sålts vidare. Exempelvis har Romario och Ronaldo båda inlett sina Europaäventyr i PSV Eindhoven.

Klubben tränas just nu av Huub Stevens och stora stjärnor i dagens trupp är Andreas Isaksson, Danny Koevermans, Ibrahim Affelay och Timmy Simons.