Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Roma

Då de övriga storklubbarna i Italien bildades runt sekelskiftet 1900 dröjde till till juli 1927 innan AS Roma grundades. Huvudstaden hade svårt att mäta sig mot fotbollslagen från norra Italien och en sammanslagning mellan de fyra klubbarna Alba Audace, Roman, Fortitudo och Pro Roma skulle ändra på det. Tanken var även att Lazio skulle ingå i det nya storlaget, men de vägrade. Namnet blev AS Roma och färgerna gult och rött togs från klubben Roman. Stadio di Testaccio blev arenan som laget spelade sina hemmamatcher på.

Redan under första säsongen lyckades Roma vinna den italienska cupen. Och det är just cuperna som varit Romas melodi. Laget har vunnit Coppa Italia nio gånger vilket bara Juventus mäktat med. Roma har även vunnit Uefacupen, år 1961 då Birmingham besegrades i finalen.

Antalet ligaguld har dock stannat vid tre. Den första Serie A-titeln bärgades säsongen 1941/42. Det var första gången som inte ett lag från norra Italien vann ligan. Nyckelspelaren i dåtidens Roma hette Amadeo Amadei. Han är en av fyra spelare genom klubbens historia som gjort över 100 mål.

Roma hade dock svårt att upprepa ligatiteln utan placerade sig oftast strax bakom de bästa laget. 1951 åkte laget ur Serie A för första gången och hittills enda gången, men klubben tog sig snabbt tillbaka. Under 1960-talet vann klubben italienska cupen två gånger med bland andra Fabio Capello i laget. I ligaspelet gick det dock fortsatt trögt och det var först under Nils Liedholms ledning som klubben lyckades nå en topp 3-placering i Serie A, 1975.

Liedholm var sedan tillbaka som tränare under 1980-talet och coachade laget fram till den efterlängtade ligatiteln 1983. Nyckelspelare i det laget var brassen Falcao, yttermittfältaren Bruno Conti och Carlo Ancelotti. Säsongen därpå gick Roma till final i Champions League (dåvarande Europacupen), men förlorade på straffar mot Liverpool. Det blev sista matchen för Nils Liedholm som avgick och ersattes av Sven-Göran Eriksson.

Klubben fortsatte att skörda vissa framgångar, men mot slutet av 80-talet var storhetstiden över. Under 1990-talet radade Roma upp femteplaceringar i Serie A och avståndet mot de övriga topplagen såg ut att växa år för år. Därför kom Romas ligatitel säsongen 2000/01 något överraskande. De avgjorde allting i sista omgången och spelaren bakom succén var hemmasonen Francesco Totti. Även Aldair, Cafu, Gabriel Batistuta och Vincenzo Montella var nyckelspelare i guldlaget.

Året efter var klubben nära att försvara sin titel, men Juventus vann Serie A med en poängs marginal. Därefter har Roma radat upp andraplatser både i ligaspelet och italienska cupen. Men 2007 och 2008 har klubben tagit två raka cuptitlar och har återigen blivit ett vinnande lag och laget verkar vara på väg in i en period som är ännu mer framgångsrik än den i början av 80-talet. Den här gången är det Luciano Spelletti som är tränaren. Han har på tre säsonger fört laget till två cuptitlar och tre andraplatser i ligan.