Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Serie A - Italienska ligan

Den italienska ligan benämns ofta som den med högst status. Och det kanske inte är så konstigt. Klubbarna från Serie A har tillsammans varit med i fler europacupfinaler än vad klubbarna från någon annan liga har. Totalt 25 finaler har de italienska lagen varit med i.

Ingen annan liga har heller haft lika många guldbollenvinnare, priset som tilldelas årets bästa spelare.

Men Serie A har tappat något de senaste åren och ligan rankas enligt Uefa som den tredje bästa i Europa efter engelska Premier League och spanska La Liga. En anledning är de många korruptionsskandaler och andra ekonomiska problem som nystats upp de senaste åren och som inneburit att bland annat storlag som Juventus och Fiorentina degraderats från Serie A, men därefter tagit sig tillbaka.

Sedan säsongen 2004/05 finns det 20 lag i Serie A. Det var en utökning med två lag då högsta divisionen i Italien sedan starten 1929 för det mesta innehållit 18 lag. Innan Serie A drog igång fanns det många regionala divisioner som 1927 blev uppdelat i nord- och syd-serien. Men sedan 1929 är det alltså en enhetlig serie som utgör toppen av det italienska ligasystemet, Serie A.

Lagen möter varandra hemma och borta. Sedan 1994 ger seger tre poäng och oavgjort en poäng. De fyra bästa lagen får spela i Champions League. Femman och sexan får tillsammans med cupvinnaren representera Serie A i Uefacupen. De tre sämst placerade lagen i Serie A degdraderas till Serie B. Om två lag hamnar på samma poäng avgör först och främst inbördes möten mellan lagen. Därefter tillämpas bäst målskillnad.

En uppfattning som många har av italienska ligan är att den är väldigt ojämn, där bottenlagen ställer upp med en försvarsmur runt eget straffområde då de möter ett av topplagen. Detta visar sig också i statistiken då det förekommer något fler oavgjorda matcher jämfört med spanska och engelska ligan. Men att se två topplag från Serie A möta varandra är vanligtvis stor fotbollsunderhållning.

I Italien får det lag som vunnit tio ligatitlar en guldstjärna ovanför klubbmärket på spelatröjan. Juventus har vunnit 27 titlar och har därmed två stjärnor på bröstet. De två stora Milanolagen Milan och Inter har blivit italienska ligamästare 17 respektive 16 gånger. Genoa var det första laget som kunde kora sig till italienska ligamästare, 1898, men det var Inter som tog hem titeln i Serie A, 1929, första gången som ligan var utformad som den ser ut idag...

Det laget som vinner Serie A får ta emot den stora pokalen, eller Scudetton som den kallas. Scudetton betyder den lilla skölden eftersom en ligatitel vid Serie A:s begynnelse innebar att mästarlaget säsongen därpå skulle bära en långärmad väst utanpå matchtröjan med de italienska flaggfärgerna.

Till skillnad fån många andra ligor säljs inte tv-rättigheterna från Serie A, utan från respektive klubb vilket innebär att vissa kanaler bara får visa vissa lag. I Sverige är det TV 4 och Canal Plus som köpt rättigheterna till många matcher från Serie A.