Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

VFB Stuttgart

Stuttgart är en av de mest klassiska fotbollsklubbarna i Tyskland. Klubben har sitt ursprung redan 1893 då Stuttgarter FV bildades. Den klubben spelade huvudsakligen rugby, men bildade 1908 även en fotbollssektion. För att få klubben att växa gick man 1912 ihop med en annan rugbyklubb, Kronen-Club Cannstatt och bildade då VFB Stuttgart, som står för Verein für Bewegungsspiele Stuttgart.

Men Stuttgart hade svårt att nå framgångar och var länge andralag bakom Stuttgarter Kickers. Men under 1930-talet växte sig laget starkare, de vann den regionala divisionen flera år i rad, men misslyckades ofta i slutspelet. Det dröjde fram till 1950 innan VFB Stuttgart kunde bärga sin första tyska mästerskapstitel.

Två år senare var det dags för en ny ligatitel och Stuttgart ansågs i början av 1950-talet som den bästa klubben i landet. Klubbens stora stjärna var Robert Schlienz. Men även de övriga klubbarna blev starkade denna period och Stuttgart blev så småningom ett starkt topplag strax bakom de allra bästa lagen. Under 1960-talet fick klubben även svenskbesök av Bosse Larsson och Jan Olsson.

1970-talet var en tung period för klubben då man bland annat var nere och harvade i division 2. 1977 slutade klubben på andra plats i Bundesliga som nykomling och det blev startskottet för en ny framgångsvåg. Tillsammans med Bayern München och Hamburg sågs man som favoriter till att vinna tyska ligan.

1984 gick man hela vägen i Bundesliga och i guldlaget fanns profiler som Dieter Hoeness, och Hansi Müller. Något år senare hade en annan profil slagit igenom i klubben, Jürgen Klinsmann som vann skytteligan 1988. Klinsmann försvann sedan till Inter och Stuttgart blev på nytt ett lag strax bakom toppen, för att säsongen 1991/92 något överraskande vinna sin fjärde ligatitel efter en målskillnadsaffär mot Dortmund.

Därefter gick det dock trögt och det var först då Felix Magath tog över som tränare under 2000-talet. Han satsade på talanger från de egna ungdomsleden som Kevin Kuranyi, Andreas Hinkel och Timo Hildebrand, vilket gav en andraplacering i Bundesliga 2003. Efter några tyngre år stod Stuttgart sedan som ligamästare säsongen 2006/07. Armin Veh var tränaren bakom succén och nyckelspelare i dagens trupp är Jens Lehmann, Yildiray Bastürk, Thomas Hitlsperger och inte minst anfallaren Mario Gomez som öst in mål de senaste säsongerna.

Stuttgart har sedan tidigt 1900-tal spelat på samma arena. Men den har med åren bytt namn. Först hette den Neckarstadion eftersom floden intill heter Neckar. 1993 ändrades namnet till Gottlieb-Daimler-Stadion. Men nu har Mercedes-Benz blivit huvudägare, och sedan 2008 heter arenan följdaktiligen Mercedes-Benz Arena. Den tar in dygt 55 000 åskådare.