Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Superettan - Svenska andraligan

Superettan är den näst högsta divisionen för herrar i Sverige, det är enbart allsvenskan som är en högre division att spela i. Det som är så unikt med Superettan är att den har funnits allt sedan år 2000. Innan superettan kom till så var den näst högsta divisionen för herrar i Sverige, division II och fanns mellan årtalen 1928-1986, även division I fanns mellan åren 1987-1999.

Idag i denna Superettan finns det 16 klubbar som omfattas, så den klubben som vinner Superettan går direkt till Allsvenskan och tvåa får därmed kvala. Säsongen för denna divisionen och även för Allsvenskan är att dom pågår mellan april till och med oktober. Totalt spelas 30 matcher var av varje klubb, så totalt blir det 240 matcher under en hel säsong.

Detta är något som följs väldigt mycket av det svenska folket och givetvis hejar man fram sin klubb för att de ska kunna hamna i Allsvenskan och vara med. Varje år har det sett rätt annorlunda ut beroende på vilket lag som har vunnit, men man kan som sagt säga att det har varit varierande vilka som har vunnit hela superettan för att direkt komma till Allsvenskan. Det laget som vann Superettan sist för 2015 var Jönköping Södra.