Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Uefacupen

Uefacupen är den nästa högsta fotbollsturneringen i Europa. Uefacupen har spelats varje säsong sedan 1971, men härstammar egentligen från och med 1955 då Mässcupen startades. Den hade en något annorlunda utformning från början då det var en turnering för städer. Städer med flera klubblag skickade vanligtvis ett kombinationslag eftersom endast en klubb per stad var tillåten. Den första Mässcupen vanns av Barcelona sedan de besegrat ett kombinationslag från London.

1971 tog Uefa över arrangemanget av Mässcupen och ändrade då på utformningen, men man behöll regeln om att endast ett lag per stad fick delta. Den regeln togs bort 1975 sedan Everton protesterat mot att de inte fick spela eftersom även Liverpool hade kvalificerat sig för turneringen.

Uefacupen är till för de klubbar som kommer tvåa i den inhemska serien, men med åren har turneringen ökat i storlek och i de stora ligorna fick tvåan till och med femman spela i Uefacupen. I och med att Champions League tilldelats fler platser har platserna till Uefacupen förändrats och det ändras år för år. Allt baseras på Uefas egna ranking där varje liga får poäng utifrån hur bra klubbarna presterat i Europaspelet under de senaste åren.

1999 slogs Cupvinnarcupen samman med Uefacupen vilket innebar att även de inhemska cupvinnarna kvalificerade sig för Uefacupen. I dag gäller också att de lag som förlorar i Champions Leagues tredje kvalomgång som treorna från det första gruppspelet får spela i Uefacupen.

Det finns slutligen ytterligare ett sätt att nå Uefacupen, de tre så kallade Fair Play-platserna. De lag som bland annat drar på sig minst varningar och utvisningar i respektive liga hamnar i en lottourna där lotten avgör vilka tre lag som får de sista platserna till Uefacupen. Bland annat har Öster och Gefle genom detta fått en kvalplats till Uefacupen.

Den första Uefacupen avgjordes i en helengelsk final där Tottenham stod som segrar efter att ha besegrat Wolverhampton. Tottenham har tillsammans med IFK Göteborg och fem andra lag vunnit Uefacupen två gånger. Juventus, Inter och Liverpool är dock mest framgångsrika i turneringen då de vunnit tre gånger.