Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Valencia

Valencia räknas som den tredje största klubben i Spanien, även om Athletic Bilbao har fler ligatitlar och även om Athletic Madrid har fler supportrar. Valencia, som kallas för Los Ché, grundades 18 mars 1919 och har haft två storhetsperioder.

Den första inföll under 1940-talet direkt efter uppehållet för andra världskriget. Klubben vann La Liga 1942, 1944 och 1947. Det var de första ligatitlarna i klubbens historia. Åren därpå slutade man på andra plats. Nyckelspelare var Edmundo ”Mundo” Suárez som fullkomligt öste in mål. Han vann Valencias interna skytteliga åtta av nio säsonger under 40-talet. Under en av säsongerna lyckades Valencia göra 85 mål på 26 matcher.

Valencia fortsatte att spela bra under 1950-talet, men hade då svårare att mäta sig med Real Madrid och Barcelona som då kom igång på allvar. Antonio Puchades var dock spelaren på allas läppar och han såg till att Valencia kunde vinna en och en annan cuptitel. Detsamma gällde under 1970-talet då Valencia lyckades värva argentinske storstjärnan Mario Kempes. Men det bästa Valencis lyckades med under Kempes tid i klubben var att vinna Cope del Rey.

Den andra storhetstiden kom i början av 2000-talet. Det inleddes med att klubben tog sig till två raka Champions League-finaler, där det dock blev stryk i båda matcherna. Valencia fick trösta sig med att de tog sin femte ligatitel säsongen 2001/02 och två år senare var klubbens bästa någonsin då de både vann ligan på nytt och sedan även vann Uefacupen för första gången. I finalen besegrades Marsielle.

Stor del av äran av Valencias framgångar tillskrevs tränaren Rafael Benitez. Han fick verkligen Valencia att bli till en vinnande lagmaskin. Tongivande spelare under denna period var Gaizka Mendieta, Roberto Ayala, Pablo Aimar, Ruben Baraja och inte minst målsprutan David Villa.

När Rafael Benitez lämnade klubben 2004 efter en konflikt med presidenten tog även den senaste glansperioden slut för Valencia. Därefter har Valencia haft sex olika tränare, men ingen av dem har fått någon fart på laget. Valencia var länge ett bottenlag säsongen 2007/08 men arbetade upp sig under våren och slutade på tionde plats.

Säsongen 2008/09 leds klubben av den lovande tränaren Unai Emery, som tidigare varit framgångsrik i Almeria. Nyckelspelare är Carlos Marchena, Raul Albiol, David Silva och David Villa.

Valencias största rivaler förutom Real Madrid och Barcelona är Villarreal och Levante. Valencia spelar på Estadio Mestalla som rymmer 55 000 åskådare. 2009 kommer nya Mestalla stå klar i nordvästra Valencia och den kommer att rymma 75 000 sittplatser.