Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Villarreal

Villarreal är en rolig uppstickare inom den spanska fotbollen. De har aldrig vunnit ligan eller den spanska cupen och tog sig upp till högsta divisionen först 1999. Men därefter har laget tagit enorma kliv framåt och de fyra senaste säsongerna har klubben etablerat sig som ett av de bästa lagen bakom Real Madrid och Barcelona.

De har till och med en bra bit in på säsongen varit uppe i ledningen i La Liga och under de senaste fyra åren har Villarreal även tagit sig till semifinal i både Uefacupen och Champions League. Så frågan alla ställer sig nu är om Spanien har fått ett lag som på allvar kan ta upp kampen med Real Madrid och Barcelona?

Men först och främst, vad är Villarreal för lag egentligen? Klubben grundades 1923 och spelade länge bara i regionala serier. Klubben härstammar från den lilla staden Vila-real i Valencia-regionen. Klubben spelar på Madrigal-stadion som tar in 25 000 åskådare. De kallas för den gula ubåten eftersom klubbdressen är gul.

Efter att sedan 1980-talet ha etablerat sig i division 2 tog klubben 1998 för första gången steget upp till Primera Division. Det blev dock respass direkt, men år säsongen 2000/01 var klubben tillbaka i högsta divisionen igen och där har man blivit kvar sedan dess. De inledde med ett par placeringar i mittenskiktet av tabellen, men efter att klubben 2003 vann Intertoto-cupen och därmed kvalificerade sig för Uefacupen för första gången växte självförtroendet i Villarreal.

Man tog sig till semifinal i Uefacupen där rivalen Valencia blev för svåra. Efter att ha slutat på tredje plats i La Liga 2005 fick klubben säsongen därpå spela i Champions League. Villarreal vann gruppen som innehöll lagen Manchester United, Benfica och Lille. Därefter slog man ut Glasgow Rangers och Inter innan Arsenal blev för svåra i semifinalen.

Säsongen 2007/08 gjorde Villarreal den bästa insatsen hittills då de slutade på andra plats i La Liga efter Real Madrid, men före Barcelona. Därför får klubben på nytt mäta sina krafter i Champions League.

Många menar att den främsta anledningen till Villarreals succé är tränaren Manuel Pellegrino. Han har varit i klubben i fyra år, vilket är lång tid för en tränare i Spanien. På grund av framgångarna valde Villarreal nyligen att förlänga kontraktet med sin chilenske tränare till och med sommaren 2011.

Framstående spelare i Villarreal är Diego Forland som under sina tre år i klubben gjorde 54 mål på 106 matcher. Marcos Senna har vuxit ut till en klippa både på Villarreals mittfält och i det spanska landslaget. Juan Roman Riquelme, som efter några kanonsäsonger inte trivdes längre utan längtade hem till Argentina. Nämnas bör även Sebastian Eguren som Villarreal lånade av Hammarby 2007. Eguren imponerade stort och köptes senare av klubben och har en nyckelroll på mittfältet i sin nya klubb.