Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Vinterns heta Världsmästerskap i fotboll

Världsmästerskapet i fotboll är för många den absoluta höjdpunkten i fotbollsvärlden. Här gör topplagen upp om en av de mest ärofyllda titlarna som ett lag kan ta, i en turnering som följs av mångmiljonpublik. I år är det återigen dags för turneringen att spelas och denna gång sker det hela i Qatar.

För första gången kommer vi att få se ett fotbollsmästerskap som inte äger rum under sommarhalvåret. På grund av den extrema hettan i Qatar har man valt att flytta turnerigen till november och december, då temperaturerna går att jämföra med sommarnivåer i vår del av världen. De exakta datumen som gälel för turneringen är 21 november-18 december.

Sammanlagt kommer 32 landslag att delta i turneringen, som inleds med ett gruppspel där lagen återfinns i åtta olika grupper. Här möter lagen varandra i kamperna om viktiga poäng som kan ta dem vidare till slutspelet. Det är endast de två bästa lagen ifrån vardera grupp som tar sig vidare, vilket innebär att alla tre gruppspelsmatcher är otroligt viktiga. Slutspelet har plats för 16 lag och inleds med åttondelsfinaler, där antalet lag ännu en gång halveras. Sedan fortsätter det på så vis ända tills det endast finns två finallag kvar. Dessa kommer att mötas i den stora finalen på Lusail Iconic Stadium där den 22:a världsmästaren ska krönas.

Totalt har tretton europeiska landslag kvalificerat sig till turneringen,där Tyskland var det första att knipa en plats. Detta efter att laget säkrat segern i kvalgrupp J när man krossade Liechtenstein på hemmaplan med 9-0. På den tyska sajten Wm-fussball.com kan du följa lagets resa under vinterns stora VM-äventyr.

Tyskland är även historiskt en av de mest framgångsrika nationerna i Världsmästerskapet. Laget ligger just nu på en andraplats i listan över lag som tagit flest guld från 1934, 1938, 1982 och 2006. Endast Brasilien slår laget med sina fem guld. Även sett till medaljer överlag så har det tyska herrlandslaget tagit hem överlägset flest, totalt tolv stycken.

De svenska herrarna intog en andraplats i sin kvalgrupp och fick därmed ingen direktplats till turneringen, men däremot en andra chans i VM-playoffen. Här delades laget in i samma playoff-grupp som Tjeckien, Ryssland och Polen, där det polska laget skickades direkt till gruppens playoff-final efter att Ryssland kastats ut ifrån kvalificeringen i och med kriget i Ukraina. Samtidigt fick Sverige ta sig an Kroatien på hemmaplan i kampen om den sista finalplatsen.

På förlängnign kunde man vinna mötet och boka en plats i det direkt avgörande mötet på Stadion Śląski i polska staden Chorzów. På straff kunde Robert Lewandowski spräcka hemmalagets nolla vilket följdes upp av ett ytterligare polskt mål halvvägs in i andra halvlek. När slutsignalen ljöd stod det klart att vi inte skulle få se de svenska herrarna i turneringen, men trots detta ser många svenska fotbollsfantaster fram emot ett mycket spännande mästerskap.