Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

AIK - Allmänna IdrottsKlubben

AIK är en av Sveriges främst fotbollsklubbar. Visserligen kommer de först på sjätte plats sett till antalet SM-guld, men klubben har 79 säsonger i allsvenskan och ligger med det på tredje plats i den allsvenska maratontabellen.

Klubben bildades den 15 februari 1891 av ett gäng tonåringar som bestämt sig för att bilda en idrottsklubb. Allmänna Idrottsklubben blev namnvalet eftersom den skulle omfattas av alla möjliga idrotter.

1896 blev fotbollen en sektion inom föreningen och laget spelade till en början på Östermalm. Därefter höll klubben till på Stockholms Stadion innan de 1937 flyttade ut till Solna för att spela på Råsunda.

AIK blev snabbt en framgångsrik klubb och vann SM-guld 1900 och 1901 efter att ha besegrat Örgryte i två raka finaler. Men därefter hade klubben svårt att mäta sig med Göteborgslagen och även Djurgården som klev fram som det bästa laget i Stockholm.

Även när allsvenskan drog igång under 1920-talet hade AIK det tufft och krisen var ett faktum 1929 då laget var ytterst nära att åka ur allsvenskan och dessutom hade ekonomiska problem. AIK fick under denna period smeknamnet Gnaget eftersom klubben inte hade råd med nya spelartröjor utan spelade i uttvättade och söndergnagna sådana.

1930-talet vände dock allting och klubben vann SM-guld säsongen 1931/32 och förlorade endast en match under guldåret. Framgångarna gjorde även att publiken kom i stora massor och klubben hade ett publiksnitt på drygt 17 000 åskådare. Stora profiler i laget var Gustav Sjöberg och Per Kaufeldt.

Klubben vann även allsvenskan 1937 och efter andra världskrigets slut fortsatte topplaceringarna för AIK. Men säsongen 1950/51 blev misslyckad och klubben åkte ur allsvenskan för fösta gången. En anledning till detta var bland annat att det starka nyförvärvet Lennart "Nacka" Skoglund försvann till Inter efter endast fem matcher i AIK.

AIK tog sig dock snabbt tillbaka, men trots att man förfogade över en klasspelare som Kurt Hamrin var laget långt ifrån gulddiskussionen. 1961 blev det på nytt respass ur allsvenskan. Under 1970-talet började klubben etablera sig i högsta divisionen igen med spelare som Rolf Zetterlund.

Men trots ett stark lag underpresterade AIK ofta och det skulle dröja ända fram till 1992 innan klubben kunde bärga sitt första SM-guld på 55 år. AIK var det enda laget under 1990-talet som kunde bryta IFK Göteborgs dominans och man vann även allsvenskan 1998, trots att man endast gjorde 25 mål på 26 matcher. Profiler i laget var Krister Nordin, Ola Andersson, Johan Mjällby, Nebosja Novakovic och Olof Mellberg.

De fem kommande åren var AIK ständigt med i toppen och nådde en femteplats som sämst. Men säsongen 2004 blev oerhört tung för AIK. Klubben hade ekonomiska problem och åkte ur allsvenskan efter att ha slutat på 13:e plats. Vistelsen i Superettan blev ettårig och AIK har på nytt etablerat sig i toppen av allsvenskan med en andraplats 2006 och en femteplats 2007.

Klubben tränas i dag av Richard Norling och nyckelspelare i dagens trupp är Nils-Eric Johansson, Ivan Obolo, Bojan Djordjic och Daniel Tjernström.