Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Allsvenskan - svensk fotboll

Fotbollsallsvenskan är den högsta serien i Sverige och har genomgått en hel del förändringar genom åren. Så sent som inför säsongen 2008 utökades den bland annat till 16 lag istället för 14. Den första allsvenska säsongen spelades 1924/25 med Gais som segrare. På den tiden innehöll allsvenskan 12 lag och den spelades höst-vår.

Innan allsvenskan bildades fanns det många regionala divisioner som Östsvenskan, Mellansvenskan, Sydsvenskan, Västsvenskan med flera. De bästa lagen från dessa ligor slogs ihop och bildade då allsvenskan.

Men allsvenskan var egentligen inte öppen för alla lag. Eftersom inga klubbar ville resa upp till Norrland eller ut på Gotland för att spela match förbjöds lag från dessa områden att spela i högsta divisionen, och denna regel gällde fram till 1950-talet. De fick som bäst spela i division 3 respektive division 5.

1953/54 fick norrländska klubbar delta i den näst högsta divisionen, men med restriktionen att om de vann den serien skulle de inte bli uppflyttade till allsvenskan. Från och med 1955/56 får dock norrländska lag spela i den högsta divisionen.

1959 kom nästa förändring då allsvenskan inleddes på våren istället för på hösten. Under 1970- och 80-talet gjordes många förändringar av allsvenskan, bland annat utökades serien till 14 lag för att sedan återgå till 12 lag. Ett slutspel för de bästa lagen infördes också, som sedan togs bort. Även förhållandena i botten ändrades nästan årligen innan allsvenskan i början av 1990-talet återigen fick lite struktur.

Då infördes Mästerskapsserien där de sex bästa lagen i tabellen tog med sig sina poäng och gjorde upp i en ny serie sinsemellan om vilket lag som skulle bli svenska mästare. De lagen som inte platsade i Mästerskapsserien hamnade i Kvalsvenskan där klubbarna slogs för att undvika nedflyttning.

1993 gick man dock tillbaka till en rak serie bestående av 14 lag och utan något slutspel. Vinnarna kunde titulera sig svenska mästare medan de två sämsta lagen åkte ut samtidigt som trean och fyran från slutet fick chansen att kvala sig kvar. Från och med år 2000 är det endast ett lag som behöver kvala sig kvar. 2008 utökades allsvenskan till 16 lag.

Det bäst placerade laget får kvalificera sig för Champions League medan tvåan och trean tillsammans med cupvinnaren får spela i Uefacupen. Vid lika antal poäng avgör målskillnad.

IFK Göteborg har blivit svenska mästare flest gånger. De har fått lyfta Von Rosens pokal (numer Lennart Johanssons pokal) 18 gånger. Malmö FF kommer på andra plats med 15 SM-guld medan Norrköping och Örgryte vunnit 12 gånger var.