Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Eredivisie - Hollänska ligan

Efter att den holländska elitfotbollen varit indelad i olika regionala serier beslutade fotbollsförbundet 1954 att införa en nationell högstadivision där de bästa lagen skulle spela. Den drog igång året därpå och de första mästarna i den nya ligan korades 1955, Willem II.

Namnet på den holländska högstaligan har ofta präglats av huvudsponsorns namn. Den har hetat allt från PTT Telecompetite till Casino Eredivisie. Numer heter den rätt och slätt Eredivisie eftersom dagens huvudsponsor, Sponsorlotereij, enligt lagen inte får stå som namn på ligan.

Den holländska ligan har även en annorlunda utformning där playoff-spel har en central betydelse sedan några år tillbaka. Ettan fick spela i Champions League, men för att nå de övriga Europaplatserna räckte det inte med att nå en topplacering i ligan. Man var också tvungen att lyckas i playoff.

Tvåan till och med nian i tabellen möttes nämligen i playoff-matcher där vinnaren fick den andra platsen i Champions League. De som kom tvåa, trea och fyra i playoff-spelet fick varsin plats i Uefacupen. Detta har bland annat inneburit att lägre placerade klubbar, som exempelvis Twente under säsongen 2007/08 kvalificerade sig för Champions League trots att de kom på fjärde plats i ursprungstabellen.

Detta playoff-system har kritiserats och från och med säsongen 2008/09 har det tagits bort. Numer får tvåan i Eridivisie den andra platsen i Champions League medan tvåan och fyran får en plats i Uefacupen. Men en viss del av playoff finns fortfarande kvar eftersom lag fem till åtta gör upp om den sista Europaplatsen.

Eredivisie innehåller totalt 18 lag. Den lägst placerade klubben åker ur högstadivisionen. Tvåan och trean från slutet hamnar i kvalserien. Den är indelad i två olika grupper där lagen från Eredivisie hamnar i varsin tillsammans med tre topplag från den nästa högsta divisionen, Eerste divisie. Vinnarna i de båda grupperna får spela i högsta ligan säsongen därpå.

Ajax, PSV Eindhoven och Feyenoord är de tre giganterna inom holländsk klubbfotboll. De har lagt beslag på samtliga ligatitlar sedan 1965, förutom 1980/81 då AZ 67 vann. Ajax är främst med 29 ligatitlar.

Eredivisie rankas som nummer nio i Europa eftersom klubblagen på senare tid har haft svårt att övertyga i Europaspelet. Första ligatitlen gick till RAP Amsterdam som vann före Vitesse 1897-98. Därefter var det länge HVV Haag som dominerade holländsk fotboll innan Ajax, Feyenoord och PSV Eindhoven växte sig allt starkare efter första världskriget.