Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

AC Milan

Milan är Italiens största fotbollsklubb om man räknar officiella titlar och popularitet. Det finns ingen annan klubb i världen som vunnit lika mycket som Milan om man slår ihop liga- och cupvinster i Italien med titlarna från de europeiska och internationella cuperna. Det är framförallt framgångarna i de internationelle cuperna som gör Milan bäst, de har nämligen vunnit 18 sådana titlar. Att jämföra med Serie A som Milan vunnit 17 gånger, vilket placerar laget som tvåa bakom Juventus.

Milan har även många fans runt om i världen. Inte minst i Sverige, vilket kan bero på att laget alltid varit ett topplag i Italien och endast varit utanför högsta serien två säsonger genom historien. Men troligtvis beror på det stora svenska intresset för Milan på den offensiva trio som skördade stora framgångar i klubben under 1950-talet.

Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niles Liedholm bildade den vassa Gre-No-Li-formationen som gäckade många motståndarförsvar. Svensktrion kom till Milano 1949 och var den största anledningen till att Milan under 50-talet lyckades vinna Serie A fyra gånger. Nordahl är fortfarande en av Milans största målskyttar genom tiderna och Liedholm var sedan även framgångsrik som tränare i klubben då han bland annat förde klubben till Serie A-titeln 1979.

Innan 1950-talet hade Milan haft en tung period. Laget hamnade ofta i mitten av tabellen. Då gick det dock bättre från allra första början eftersom klubben vann sin första titel redan första året som klubben existerade. Milan Cricket- och Fotbollsklubb bildades 16 december 1899 av engelsmannen Herbert Kilpin.

Även efter eran med Gre-No-Li var Milan framgånsrikt. Bland annat dök ytterligare en svenska upp i klubben och gjorde succé, Kurre Hamrin. Han blev förste svensk med att vinna Champions League då han förde klubben till turneringssegern 1969. Tio år senare var det inte lika muntert i Milan då klubben efter en avslöjad mutskandal degraderades till Serie B. Klubben hamnar även i ekonomisk kris och köps 1986 upp av företagsmannen, och blivande premiärministern, Silvio Berlusconi.

Ett nytt storlag bildas med spelare som Marco van Basten, Ruud Gullit, Paolo Maldini och Franco Baresi. I början av 1990-talet vinner Milan ligan obesegrade och kom upp i en svit av totalt 58 raka matcher utan förlust. Mycket tack vare historiens kanske bästa fyrbackslinje bestående av Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi och Paolo Maldini.

När många ur stommen blev för gamla tappade Milan mycket mark och de blev tvungna att bygga upp något nytt. Det dröjde tills man hittade målsprutan Andrej Stjevtjenko innan det var dags för Milan att vinna titlar igen. 2006 straffades Milan av 15 minuspoäng sedan de varit inblandade i en ny mutskandal, men Milan ser ut att ha repat sig från den och med storspelare som Andrea Pirlo, Kaká och Alessandro Nesta vann klubben Champions League 2007. Nu har klubben även värvat Ronaldinho.