Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Hamburger Sport-Verein - HSV

Det är inte lätt att räknas till en storklubb i Tyskland med tanke på Bayern Münchens dominans. Men Hamburg ses ofta som den näst största klubben i Tyskland, trots att Borussia Mönchengladbach och Werder Bremen vunnit Bundesliga två respektive en gång fler än Hamburg. Hamburg kommer med sina tre ligatitlar på delad fjärdeplats. Räknar man in de titlar som utdelades innan Bundesliga startade är Hamburg uppe på sex ligatitlar.

Det som gör att Hamburg anses som den näst största klubben i Tyskland är att de är det enda laget som spelat samtliga säsonger av Bundesliga sedan starten 1963. Klubbens storhetstid var i slutet av 1970-talet och i början av 80-talet då klubben bland annat vann Champions League (dåvarande Europacupen).

Hamburger SV bildades 1919 och var då en sammanslagning av SC Germania, Hamburger FC och FC Falke. Klubbmärket tog man från SC Germania och det är även det året som SC Germania grundades, 1887, som officiellt räknas som startdatumet för Hamburger SV. Klubben fick en bra start efter sammanslagningen och vann tyska mästerskapet tre gånger mellan 1923 och 1928. Något anmärkningsvärt avsade sig dock klubben sin första ligatitel 1923 då de ansåg att de blivit förfördelade av domarna.

Hamburg växte till ett av Tysklands starkaste lag och dominerade den regionala ligan i norr från andra världskrigets slut fram till att Bundesligan grundades 1963. Uwe Seeler var under två decennier klubbens stora stjärna, men trots det hade Hamburg svårt att lyckas i slutspelet och laget blev inte tyska mästare igen förrän år 1960.

När Bundesliga drog igång var Hamburg ofta ett topplag, men klubben fortsatte ha svårt för att vinna de stora titlarna. Det skulle dröja till slutet av 1970-talet innan Hamburg kom igång på allvar och hade sin hittills bästa period. 1977 tog klubben sin första Europatitel då de vann Cupvinnarcupen, och två år senare blev de tyska ligamästare. ramgångarna lockar även nya spelare till klubben som storsatsar med värvningar som Kevin Keegan, Franz Beckenbauer, Felix Magath med flera.

I början av 80-talet spelar Hamburg tre finaler i Europaspelet. De förlorar två av dem varav en mot IFK Göteborg. Men 1983 kan inget lag stoppa Hamburg från att ta hem Champions League (dåvarande Europacupen). Därefter var det dock slut på Hamburgs tid i rampljuset. Bayern München blev dominanter i Tyskland och Hamburg tappade år för år och var under 1990-talet ofta ett habilt mittenlag i Bundesliga.

Under 2000-talet har dock laget tagit sig tillbaka till toppen. Klubben satsade hårt på att värva utländska stjärnor, som exempelvis holländaren Rafael van der Vart. Säsongen 2007/08 slutade Hamburg på fjärde plats och kvalificerade sig därmed till Uefacupen. Ny tränare i laget är holländaren Martin Jol. Starka profiler i dagens lag är David Jarolim, Marcell Jansen, Piotr Trochovski och Ivica Olic.

Hamburgs främsta rival är lokalkonkurrenten S:t Pauli, men eftersom den klubben endast gjort några säsonger i högsta divisionen har matcherna mot Werder Bremen blivit Hamburgs främsta derbyn.