Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Inter - Internazionale

Inter är egentligen en förkortning av FC Internazionale, en klubb som hör hemma i Milano och som är den enda klubben som aldrig åkt ur högsta divisionen. Inter kallas också för Nerazurri, vilket betyder ”De svart-blåa”, vilket även är färgen på spelartröjorna.

Inter ses som ett av världens bästa lag. Inte så konstigt med tanke på att man vunnit serie A 16 gånger, Coppa Italia 5 gånger, Champions League 2 gånger och Uefacupen 3 gånger. Men under 1990-talet och början av 2000-talet har Inter framstått som en förlorarklubb och inte riktigt tagits på allvar. Anledningen var att Inters senaste ligatitel kom 1989.

Inter var ständigt med i toppen av Serie A, men alla förstod att de ändå aldrig skulle kunna mäta sig med giganterna Milan och Juventus. Men säsongen 2005/06 kom den magiska vändningen, och det flera veckor efter att Serie A hade avslutats. Inter hamnade på tredje plats, men då både Juventus och Milan blev anklagade i den stora mutskandalen som nystades upp fråntogs Juventus seriesegern och det blev istället Inter som fick fira sin första ligatitel på väldigt länge.

Även året därpå vann Inter Serie A. De bev klara mästare med fem omgångar kvar att spela av säsongen. Klubben slog också två nya Serie A rekord, det ena var 17 raka ligavinster och det andra var de 97 poäng som laget fick ihop under säsongen, det är det högsta poängantalet ett lag haft i Serie A under hela dess historia.

Men skeptikerna hävdade fortfarande att Inter inte var Italiens nya storlag. Hade inte Juventus blivit degraderade till Serie B och hade inte Milan startat på 15 minuspoäng hade Inter aldrig vunnit, ansåg många. Därför var glädjen extra stor bland alla Interspelare och fans då laget säsongen 2007/08 tog hem Scudetton för tredje året i rad. Stor segerorganisatör var svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som kom till Inter 2004 och några år senare hade blommat ut till en av världens absolut bästa spelare.

Att laget vann ligan våren 2008 var också extra stort eftersom klubben fyllde 100 år. Den grundades nämligen 14 mars 1908 av en grupp fotbollsspelare som lämnade Milan. De blev snabbt en framgånsrik klubb i Italien och vann ligan två år senare. Under 1930-talet tvingades klubben byta namn till L´Ambrosia sedan fascisterna kommit till makten och ansåg att namnet Internazionale påminde för mycket om ett kommunistparti i landet. 1942 tog Inter tillbaka sitt ursprungliga namn.

Under denna period spelade också klubbens kanske största spelare genom tiderna, Giuseppe Meazza. Efter hans död byttes namnet på arenan San Siro till Giuseppe Meazza, en arena som Inter delar med ärkerivalen Milan. Just mötet lagen emellan brukar vara det hetaste i Serie A och det kallas för Derby della Madonnina.

Lennart ”Nacka” Skoglund var med och vann två ligatitlar med Inter under 1950-talet. Men Inters storhetstid var under 1960-talet. Med en defensiv catenaccio-taktik vann Inter Champions League (dåvarande Europacupen) två år i rad och tre Serie A-titlar inom fyra år. Alessandro Mazzola och Giacinto Facchetti var stora namn på den tiden.

Därefter gick det trögare, men nu verkar Inter vara inne i en ny storhetsperiod med tre raka ligatitlar och många spelare med väldigt hög status. Förutom Ibrahimovic spelar Marco Materazzi, Dejan Stankovic, Ricardo Quaresma i laget. Men mycket fokus ligger på nye tränaren José Mourinho som efter framgångarna i Chelsea ska föra Inter mot fler titlar.