Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Bundesliga - Tyska ligan

Den tyska ligan har inte etsat sig fast lika väl hos svenska folket som den engelska, italienska och spanska. En anledning kan vara att ligan inte har lika många kända fotbollsspelare, men den främsta anledningen är nog att ingen svensk kanal valt att sända tysk ligafotboll. Sedan några år tillbaka är det Viasat som har rättigheter till Bundesliga och de sänder ett par matcher i veckan.

Om tyska ligan har svårt för att bli populär här i Sverige har den haft lättare att slå igenom i hemlandet. Det är fullsatt på nästan varenda arena och den totala snittpubliken på nästan 40 000 åskådare är fler än i någon annan liga. Många i Sverige kan också förknippa tysk fotboll med den defensivt starka lagmaskin som under 80-talet körde över allt motstånd. Men även den tyska fotbollen har förändrats och blivit mer fartfylld och teknisk, såväl på landslagsnivå som på klubblagsnivå.

Bundesliga skapades först 1963. Innan dess bestod toppen av tysk fotboll av en massa små regionala divisioner där de bästa lagen sedan möttes i cupartade slutspelsmatcher. Det första laget att bli tyska mästare var Leipzig som besegrade DFC Prague 1903. 1949 hade de regionala högstaligorna minskats till fem.

När Tyskland 1962 blev utslagna ur fotbolls-VM av Jugoslavien i kvartsfinalen tog man krafttag för att få fart på den tyska klubbfotbollen. 46 lag ville tillhöra den nystartade Bundesliga, men det tyska fotbollsförbundet valde ut de 16 lag från de fem regionala divisionerna som hade varit mest framgångsrika på planen och som de ansåg hade bäst ekonomiska förutsättningar.

Från norr kom Braunschweig, Werder Bremen och Hamburg. Från väst kom Dortmund, Köln, Meidericher (som sedan blev Duisburg), Preussen Münster och Schalke 04. Från sydväst kom Kaiserslautern och Saarbrücken. Från syd kom Frankfurt, Karlsruhe, Nürnberg, 1860 München och Stuttgart. Och från Berlin kom Hertha Berlin. Det var dessa 16 lag som bildade första Bundesliga, 75 år efter att England hade gjort en liknande serieindelning.

De tre bästa lagen i Bundesliga får spela i Champions League medan fyran och femman tillsammans med de tyska cupvinnarna får spela i Uefacupen. De tre sämst placerade lagen i Bundesliga blir degraderade till 2 Bundesliga och ersätts av de tre bästa lagen från den divisionen. Men från och med säsongen 2008/09 kommer det tredje sämsta laget i Bundesliga att få möta det tredje bästa laget från division 2 i en avgörande kvalmatch där båda lagen spelar hemma varsin gång. Vid lika många poäng är det målskillnad som avgör i första hand.

De flesta matcherna spelas på lördagar och söndagar, men en match spelas på fredag kväll varje vecka som en följd av det nya tv-avtalet. Under vintern tar Bundelsiga ett sex veckor långt uppehåll.

Trots att Bayern München inte var med då Bundesliga drog igång är laget överlägsna mästare. De har vunnit Bundesliga 20 gånger, vilket är 15 fler än tvåan Borussia Mönchengladbach. Tyskland har tagit efter Italiens princip med guldstjärnor på spelartröjan efter ett visst antal ligatitlar. Efter tre guld får man en stjärna, efter fem titlar blir det två stjärnor. Vid tio ligatitlar blir det tre stjärnor, och sedan Bayern München bärgade sitt tjugonde ligaguld har de fyra stjärnor på bröstet.