Uefa Champions League (CL) är Europas mest kända klubblagsturnering som grundades 1955 som Europacupen och bytte format och namn till Champions League 1992. Alla UEFA-länder förutom Liechtenstein som inte har någon inhemsk fotbollsliga är med i turneringen. Nästan 80 klubbar är med för att slåss om trofén och flera hundra miljoner kronor i prispengar och marknadsföringsersättningar. Finalisterna kammar sammanlagt hem mellan 500 och 900 miljoner kronor, vilket räcker till en hel del spelarköp och fotbollsläger.
Årets upplaga av Champions League
Säsongen 2015/16 avgörs CL på Stadio Giuseppe Meazza i Milan. Vi är mer vana vid namnet San Siro och få av oss vet att arenan faktiskt inte heter San Siro. Juventus, Roma och Lazio representerar Italien i årets upplaga av CL. Inget av lagen från Milan som till vardags spelar på San Siro fick alltså möjligheten att slåss om finalplatsen på hemmaarenan. Finalen spelas lördagen den 28 maj. Vill du resa till finalen, bör du hålla koll på UEFAs hemsida. De släpper finalbiljetterna någon gång i mars. Ett tips är annars att besöka Nordicbet om du vill vinna en resa till finalen. I paketet ingår precis allting: resepengar, hotell och två finalbiljetter till säsongens CL-final. Oavsett hur du själv kvalificerar dig till finalen i Milan kommer du garanterat få ett vackert fotbollsminne för livet.
Arenan Giuseppe Meazza eller San Siro fyller 90 i år. Källa: www.stadiumguide.com/sansiro/
Att kvala in till Champions
Vad krävs det för att knipa en plats i gruppsspelet? Det är först där som de riktiga pengarna börjar ticka in. 38 länder ställer upp i CL med bara ett klubblag – mästaren. UEFA har en speciell klubbranking – som avgör vilka nationer som får ha fler lag samt vilka som får fördelen att börja turneringen senare. Rankingen bestäms av hur bra lagen från respektive land har presterat under de senaste säsongerna. Det går implicit – och lite partiskt – att anta att klubbarna kan tänkas hjälpa sina värsta motståndare i de inhemska ligorna om de gör bra ifrån sig i årets upplaga av CL, men misslyckas i hemmaligan.
Mästarna från de åtta svagaste UEFA-nationerna börjar turneringen redan i juni-juli. Sverige brukar inleda kvalet med den andra kvalomgången som spelas i juli. Efter de första två kvalomgångarna återstår det sjutton ligavinnare. Tre lag till ansluter sig till dessa sjutton som spelar ytterligare två omgångar för att bestämma vilka de fem bästa mästarklubbarna blir som når gruppstadiet via ”Champions Route”.
Samtidigt spelar femton lag till om fem kvalplatser till gruppstadiet i den så kallade ”League Route”- delen av kvalet. Dessa lag är inte mästare utan har fått plats tack vare en hög placering i sin respektive liga. För att få en sådan extra plats i CL krävs det att ligan ingår bland den 15 främsta på UEFAs klubbranking.
Det är alltså tio kvalplatser till Champions League som cirka 50 klubblag spelar om. Ytterligare 22 lag är direktkvalificerade och väntar med spänning på lottningen som äger rum i slutet av augusti varje år. Säsongen 2016/17 sker lottningen i Monaco. Det brukar talas om miljonregn i samband med att laget når gruppstadiet i CL och det stämmer. Når klubben gruppspelet, är ledningen nästan garanterad 150 miljoner kronor i intäkter. Gäller det en klubb från ett större fotbollsland, talar vi snarare om minst 300 miljoner.
Gruppstadiet i CL - hur sker lottningen?
Trettiotvå lag delas upp i fyra olika lottningspooler. I första poolen hamnar vinnaren av fjolårets Champions League samt lagen från de sju starkaste ligorna. Alla andra pooler bestäms av klubbrankingen. Observera att här gäller alltså inte den nationella klubbrankingen utan ytterligare en ranking – UEFA Team Ranking.
Två lag från varje grupp går vidare till åttondelen. Trean går till Europa League. Det är viktigt att vinna gruppen eftersom man då blir seedad i playofflottningen. Dessutom får lag bonuspengar för varje poäng man tjänar i grupperna – cirka fem miljoner kronor per poäng!
En annan viktig regel är att lag från ett och samma land inte kan hamna i samma grupp. UEFAs lottningsprocedur är anpassad till denna regel och gör det tekniskt omöjligt.
Värt att veta om Champions League
När gruppstadiet är över är det dags för åttondelsfinalerna. I mitten av december lottas allting. Då får vi veta motståndarparen som kommer att spela mot varandra hemma och borta i februari-mars året därpå.
Att vara seedad (gruppvinnare) ger en extra fördel: laget får spela returmötet hemma. Precis som vid lottningen till grupperna får inte lag från samma land lottas mot varandra i åttondelen. När åttondelsfinalerna är över, kan dock precis alla lag få möta varandra i kvarten och semifinalerna. Inga lag är längre seedade och det enda som bestämmer lottningen är slumpen.
Det som många inte vet är att Champions League-bucklan är en kopia av originalet som innehas av Real Madrid som har fått den permanent av UEFA för 50 år sedan det att Real Madrid knep hem sin sjätte titel i turneringen. Real leder fortfarande ligan med 10 titlar, Milan har sju och tre lag – Bayern, Liverpool och Barcelona – har fem titlar var.
Det är inte bara en kopia av trofén som vinnarna får behålla. Alla finalister i Champions League får medaljer – både vinnare och förlorare. Båda lagen får 40 medaljer var. Vem som får en medalj inom klubben bestäms nog internt. Vi har inte lyckats hitta några föreskrifter kring hur medaljerna bör distribueras på UEFAs hemsida.
Youth League följer Champions
Samtidigt som Champions League spelas, avgörs även Ungdoms-CL – UEFA Youth League. Alla lag som är med i gruppturneringen ställer upp med sitt ungdomslag. Gruppvinnarna går vidare till åttondelen, medan grupptvåorna spelar mot vinnarna i den så kallade Domestic Champions Path. Denna turnering följer alltså Champions League-schemat, men endast under gruppstadiet med matcherna som spelas precis före ”riktiga” Champions League-matcher i samma stad.
I år spelade Malmö FF sina tre gruppmatcher på Malmö IP och lyckades vinna mot Real Madrid med 1-0.