Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Liverpool

Liverpool har aldrig vunnit Premier League och vann den engelska högstadivisionen senast 1990. Trots att man på senare tid inte setts som något vinnarlag är Liverpool den engelska klubb som stoltserar med flest ligatitlar, 18 stycken. En stark period i början och under 70- och 80-talen lade grunden till Liverpools storhet.

Men om det inte hade varit för Everton kanske Liverpool inte ens hade existerat i dag. Det var nämligen Everton som spelade på Anfield under slutet av 1800-talet. Men då planhyran höjdes avsevärt valde de att flytta till Goodison Park istället. Ägaren till Anfield försökte dra igång ett nytt lag för att på så vis kunna ta ut planhyra. Till slut lyckades han samla ihop några skottar som gick under namnet Team of all the Macs, eftersom de flesta spelarna hade skotska efternamn som började på Mac. Officiellt blev klubbens namn Liverpool FC och den grundades 1892.

Säsongen 1900/01 blev Liverpool ligamästare för första gången och klubben blev snabbt populär, från att några hundra bevittnade matcherna kom nu tusentals åskådare. 1906 var det dags på nytt, och samma år byggdes Anfield ut med bland annat en ny kortsidan som kallades Spion Kop. Anfield rymde då drygt 50 000 åskådare.

Men Liverpool var inget stabilt topplag utan hade sina glansperioder lite då och då. Från år 1923 till år 1964 vann Liverpool ligan bara en gång och under mitten av 50-talet var slutade klubben på elfe plats i division 2, vilket var klubbens sämsta placering genom historien. Mot slutet av 60-talet vände det dock då Liverpool 1965 vann sin första FA-cuptitel och året därpå tog hem ligan.

Det var startskottet till vad som skulle bli klubbens storhetstid. 1973 imponerade Liverpool stort då de vann ligan med radarparet Kevin Keegan och John Toshack på plan. Andra profiler under 70-talet var Alan Hansen och Kenny Daglish. Liverpool vann engelska ligan fyra gånger under 70-talet och när Ian Rush värvades under 80-talet blev Liverpool ännu starkare. Ian Rush är Liverpools bäste målskytt genom tiderna.

Under 80-talet blev Liverpool engelska mästare sex gånger och lika ofta korades man som vinnare i de inhemska cuperna. Men allra mest imponerar ändå deras framfart i Champions League (dåvarande Europacupen) som de vann fyra gånger mellan åren 1977-84. Storhetstiden tog dock slut med den senaste ligatiteln som togs 1990.

Liverpool har dock fortsatt att plocka hem cuptitlar. Tre i FA-cupen, tre i ligacupen och en i Champions League under de 15 senaste åren. Segern i Champions League var en minnesvärd sådan. Liverpool låg under med 3-0 i halvtid mot Milan, men reducerade och kvitterade under den andra halvleken och vann sedan efter straffsparkar.

Under 1990-talet kom flera unga spelare fram från Liverpools ungdomsakademi, däribland Steve McManaman, Robbie Fowler, Jamie Carragher, Michael Owen och Steven Gerrard. Av dessa är bara Carragher och Gerrard kvar, men de utgör stommen tillsammans med Fernando Torres och Javier Mascherano i det Liverpool som nu är på jakt efter första ligatiteln på 18 år.