Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

IFK Göteborg

IFK Göteborg är Sveriges framgångsrikaste klubb med 18 SM-guld och 2 Uefa-cuptitlar. Klubben bildades 4 oktober 1904 på ett café i stadsdelen Annedal av ett gäng ungdomar. Idrottsföreningen Kamraterna Göteborg vann sitt första SM-guld redan fyra år efter grundandet då man besegrade Uppsalakamraterna i finalen.

Men det skulle dröja innan IFK Göteborg blev dominanter i Sverige och länge var Örgryte det starkaste laget i Göteborg. Från år 1908 till 1980-talet vann IFK Göteborg sex ligaguld, vilket var ett ganska skralt facit. Klubben var dessutom nere och harvade i division 2 sex säsonger under 70-talet.

1977 var dock IFK Göteborg tillbaka i allsvenskan och det var då man lade grunden till vad som skulle bli klubbens storhetstid. Med spelare som Ralf Edström, Olle Nordin, Reine Almqvist och en ung Torbjörn Nilsson slutade klubben på sjätte plats i allsvenskan och hade ett rekordhögt pubiksnitt på nästan 25 000 åskådare.

1979 tog Sven-Göran Eriksson över klubben och lotsade klubben till deras första titel i Svenska cupen samma. En redan stark trupp fylldes på med spelare som Glenn Hysén och Dan Corneliusson. Efter att ha slutat på andra plats i allsvenskan 1981 fick laget spela i Uefacupen året därpå.

Där lyckades IFK Göteborg besegra Valencia i kvartsfinalen efter att klubben fått låna pengar av supporterföreningen Änglarna för att ha råd att åka ned till bortamatchen. I semifinalen besegrade man sedan Kaiserslautern för att i finalen vinna mot Hamburg efter seger 1-0 hemma och 3-0 borta. En oerhört stor triumf av ett svenskt lag och IFK Göteborgs ekonomiska problem var därmed också lösta.

Av bara farten vann även Blåvitt, Änglarna och Kamraterna, som de kallas, allsvenskan och Svenska cupen samma år. Klubben blev även svenska mästare 1983 och 1984 och året därefter tog man sig till semifinal i Champions League (dåvarande Europacupen), men blev utslaget av Barcelona efter straffsparkar.

Revanschen kom 1987 då IFK Göteborg på nytt tog sig fram till finalen i Uefacupen. Där väntade skotska Dundee United. I första matchen hemma på Ullevi avgjorde Stefan Pettersson med matchens enda mål. I returmatchen blev det 1-1 och IFK Göteborg hade därmed vunnit Uefacupen två gånger under en sexårsperiod.

1990-talet var en ny framgångsrika era för IFK Göteborg. Den här gången var Roger Gustafsson tränare och profiler i laget var Håkan Mild, Pontus Kåmark och Stefan Rehn. IFK Göteborg vann allsvenskan sex gånger under detta decennium och tog sig även långt i Champions League. Bland annat vann man en grupp före lag som Bayern München, Barcelona och Galatasaray.

2000-talet var dock inte lika lykosamt för IFK Göteborg som bara var en kvalmatch ifrån att åka ur allsvenskan säsongen 2001/02. År 2007 kom dock det efterlängtade guldet, vilket var klubbens första på elva år. Tongivande spelare i det laget var Niclas Alexandersson, Pontus Wernbloom och Marcus Berg.