Välkommen till Europeiskfotboll.se - finn allt du vill veta!

Bayern München

Bayern München är Tysklands i särklass mest framgångsrika klubb. Men det var först när Bundesliga hade etablerats på 1960-talet som klubben fick upp farten. Totalt har Bayern München vunnit ligan 20 gånger sedan de tog sig upp till Bundesliga 1965. Innan dess blev det bara en ligatitel, år 1932.

FC Bayern München grundades 27 februari 1900 av några spelare som bröt sig loss från klubben MTV 1879 München på grund av en dispyt med klubbledningen. Det gick dock trögt inledningsvis och klubben har tvungen att slås ihop med Münchner SC 1906 för att rädda ekonomin.

Efter första världskriget var det dags för nästa sammanslagning, den här gången med TV Jahn München och klubbnamnet blev då TSV Jahn München. Men fotbollslaget valde dock att fortsätta kalla sig för FC Bayern München och 1923 blev man en självständig förening.

Men laget hade det tufft i det regionala seriespelet och fick ofta stryk av Nürnberg och 1860 München som var de bästa lagen i Bayern. Men 1932 lyckades Bayern München vinna sitt första mästerskap efter att ha besegrat Frankfurt i finalen.

Men segern gav ingen effekt och Bayern München var länge ett medelmåttigt lag och fick inte plats då de 16 bästa lagen placerades i den nystartade Bundesliga 1963. Två år senare tog sig dock klubben upp och med en rad spännande talanger slutade laget på tredje plats första säsongen. Bland talangerna fanns Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier.

1967 tog klubben sin första Europatitel då de vann Cupvinnarcupen och två år senare bärgade klubben sin första ligatitel sedan 1932. Bayern München växte väldigt snabbt till ett storlag i Europa och vann Champions League (dåvarande Europacupen) tre år i rad, 1974-76. Inget annat tyskt lag hade dessförinnan vunnit den prestigefyllda turneringen.

När Västtyskland spelade VM-final 1974 kom sex spelare i startelvan från Bayern München. Men Bayern München fick hård konkurens om ligatitlarna av Hamburg och trots att Bayern hade spelare som Paul Breitner och Karl-Heinz Rummenigge i laget under början av 1980-talet hade man svårt att vinna ligan.

Uli Hoeness kom då in i klubben som sportchef och satsade hårt för att göra Bayern München till en dominant klubb. Han värvade Lothar Matthäus från Borussia Mönchengladbach 1984 vilket var en bidragande faktor till att klubben vann ligan tre år i rad.

I Europacuperna gick det dock trögt och när Bayern München vann Uefacupen 1996 var det klubbens första Europatitel på 20 år. 90-talets stora stjärnor i klubben hetter Jürgen Klinsmann, Christian Ziege, Oliver Kahn, Stefan Effenberg och Giovane Elber.

Under Ottmar Hitzfelds ledning blev Bayern München helt överlägset i Tyskland runt milleniumskiftet och klubben radade upp segrar i både ligan och inhemska cupen. Bland annat fick Patrik Andersson vara med och skjuta hem guldet 2001.

I dag tränas klubben av Jürgen Klinsmann och framträdande spelare är Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Lukas Podolski och Miroslav Klose.